Portugalskie potrawy

Poznaj 5 najlepszych dań głównych w Portugalii, 2 najsmaczniejsze desery, 3 wyjątkowe alkohole i 4 świetne restauracje w Lizbonie.

To, że to czytasz oznacza, że wkrótce będziesz w Portugalii (albo już jesteś) i zastanawiasz się jakie portugalskie potrawy są najlepsze. Miejsca, które wybrałam są blisko centrum i atrakcji, które prawdopodobnie będziesz zwiedzać w stolicy kraju (zobacz TOP 10 atrakcji w Lizbonie), a jednocześnie mają dość normalne ceny. 

Portugalia nie jest idealnym krajem dla wegetarian. Za to jeżeli jesteście pescowegetarianami albo jecie mięso, to najecie się po korek. Nie jem mięsa od niedawna, dlatego zapachy dobiegające z kuchni i talerzy współbiesiadników robiły na mnie ogromne wrażenie. Niestety bezmięsne alternatywy nie smakowały zbyt dobrze. 

W ramach anegdotek: w jednej z restauracji znajdowała się pozycja “danie wegetariańskie z makaronem” – mianowicie na talerzu otrzymałam ugotowany makaron, do którego dorzucono al dente brokuła oraz kilka pieczarek podsmażonych na patelni. I nic więcej, żadnego sosu, ani nawet tłuszczu. Aby nadać tej potrawie jakikolwiek smak musiałam ją polać ketchupem. Dramat dla mojego podniebienia. Nie tak wyobrażałam sobie portugalskie potrawy. Na szczęście współtowarzysze mieli więcej szczęścia, więc z ich opowieści wytypowałam poniższe 5 głównych portugalskich potraw. 

5 najlepszych dań głównych w Portugalii

Alheira 

To specyficzna kiełbasa, którą dostaniecie w niektórych miejscach. Wykonuje się ją z innego mięsa niż wieprzowina, często dziczyzny, drobiu lub cielęciny i miesza się je z chlebem oraz mocnymi przyprawami, głównie czosnkiem. Została wymyślona i wprowadzona do obrotu przez portugalskich Żydów.

Zgodnie z historią, otrzymali oni od inkwizycji kościelnej nakaz opuszczenia kraju, lub pozostania w nim, jeśli zmienią wiarę. Wielu z nich ochrzciło się, ale w rzeczywistości zrobili to tylko, by móc w tajemnicy kultywować swoją religię i tradycję, nie opuszczając domów. Zwłaszcza rzeźnicy musieli w jakiś sposób oszukiwać czujne oczy inkwizycji.

Portugalskie potrawy alheira
Alheira – kiełbasa stworzona przez portugalskich Żydów

Wywieszali więc przed sklepami kiełbasy, które wyglądały dokładnie jak wieprzowe, były podobne w smaku, jednak ich produkcja nie była sprzeczna z judaizmem. Zresztą, zwykłe rodziny też udawały, że wędzą klasyczną wieprzową kiełbasę, a z czasem przepis przejęli także Chrześcijanie i danie stało się kultowe. Kiedyś podawano je z warzywami, dzisiaj do warzyw dochodzi jajko sadzone. Niektóre portugalskie potrawy zostały wpisane do rejestru produktów o chronionym pochodzeniu w Unii Europejskiej i tak jest w przypadku Alheiry. 

Cozido à portuguesa

To gulasz z wędzonej kiełbasy i warzyw. My akurat trafiliśmy na wariację z ziemniakami, wołowiną i mulami. Raczej dość odległą od tego, co widzieliśmy w Internecie, ale podobno palce lizać. Jeśli jedliście to danie, to koniecznie podzielcie się opinią!

Cotzida a portuguesa
Cozido a portuguesa

Pieczone sardynki

Pieczone sardynki zamówiłam przez przypadek. Myślałam, że zamawiam ziemniaczki, ale pech chciał, że nie. Sardynki to przysmak Portugalii i w sezonie letnim szczególnie częste w restauracyjnych spisach dań. W smaku podobno dobre, słone i lekko pikantne. Portugalskie potrawy w dużej mierze składają się z mieszanek owoców morza, ryb i mięsa. 

Portugalskie potrawy pieczone sardynki
Portugalska specjalność – sardynki

Bacalhau

Są różne wariacje tego dania, ale jego podstawą jest suszony i solony dorsz. Widziałam wersję w sosie pomidorowym, w smaku podobno dość zbliżony do ryby po grecku oraz wersję w śmietanie. To również klasyka portugalskich dań. 

Caldo Verde

Zupa wykonana ze zblendowanego jarmużu oraz ziemniaków, z cienkimi płatkami smażonej kiełbasy. Bardzo intensywna i gęsta. Mówią, że sycąca. 

Portugalska zupa Caldo Verde zielona zupa
Zielona zupa – caldo verde

2 najlepsze desery

A w gruncie rzeczy mam do zaproponowania jeden, tylko w dwóch wersjach. Mając tak niewielki wybór dań wegetariańskich, kładłam główny nacisk na desery, sami rozumiecie. Zresztą, kto powiedział, że portugalskie potrawy, to tylko główne dania?

Pastéis de Belém/ Pastéis de Nata

To najbardziej znane słodkości w Portugalii. Skąd różnica w nazwie? Oryginalne wywodzą się z Belém i w południowej części kraju częściej usłyszycie tę nazwę, natomiast na północy oraz za granicą są znane jako Pastéis de Nata. Skąd taka różnica?

Właściwy przepis został stworzony przez mnichów w Klasztorze Hieronimitów w Belém. Twierdzi się, że receptura powstała w wyniku gospodarności. Klerycy używali do krochmalenia swoich habitów białek z kurzych jaj, a aby nie marnować żółtek stworzono ciasteczka. Zyski z ich sprzedaży przyczyniły się do dobrej konduity ośrodka duchowego. Sposób przygotowania babeczek do dzisiaj trzymany jest w tajemnicy. W XIX wieku monastyr miał zostać zamknięty, a przepis odkupił od zakonników cukiernik z okolicy i otworzył swoją unikatową Pastelarię, w której sprzedawane są jedyne i oryginalne ciasteczka. 

Portugalski deser pasteis de belem
Pasteis de Belem

Jednak wielu specjalistów od słodkości odkryło jakie składniki znajdują się w wyjątkowej masie ukrytej w ciasteczku i zaczęło podrabiać legendarne babeczki. Stąd wzięły się Pastéis de Nata. 

W najlepszych Pastéis de Belém/Nata powinno znajdować się dość płynne nadzienie, słodkie, ale nie przesłodzone, a całość powinna być posypana cynamonem. Najlepsze smakują na ciepło, kiedy nadzienie po ugryzieniu wypływa z ciasta!

Pasteis de Nata
A jeśli zawieje was do Cascais to przetestujcie pastelarię Bijou – bardzo dobre Pasteis de Nata

3 najlepsze alkohole do portugalskich dań

Vinho Verde

Zielone wino wcale nie jest zielone! Szok? Nie chodzi bowiem o kolor (tu występuje pełna gama od czerwonych, różowych po białe), ale o czas, który upłynął od wyprodukowania. Spożywa się je w terminie do maksymalnie 18 miesięcy po wyprodukowaniu, a grona muszą pochodzić z określonego regionu w Portugalii. Dawniej tylko w ten sposób można było chronić owoce przed zepsuciem – zrywając je zanim osiągną pełną dojrzałość. 

Porto

Porto pochodzi z północnej Portugalii i produkuje się je ze specjalnie destylowanych winogron, zebranych w dolinie rzeki Duero. Uważajcie jednak na ten trunek, bo jest słodki i bardzo łatwo można przekroczyć swoje możliwości!

Ginjinha

To lizboński likier zrobiony na wiśniach. Ginijnhę pijemy lekko schłodzoną, najlepiej bez owoców w środku. Te to dopiero mają kopa…

Polecane knajpki

Nova Alfama (Tia Rosa)

R. de São Pedro 2, strona na facebooku

Położona w Alfamie restauracja, od pokoleń prowadzona przez rodzinę w tym samym miejscu. Zjecie tutaj naprawdę smaczną alheirę oraz sardynki. Z moich obserwacji wynika, że byliśmy w tym miejscu jedynymi turystami, a jedzenie jak marzenie! Przed drzwiami knajpki znajdziecie podobiznę właścicielki, która do dzisiaj (znacznie starsza) gotuje w swojej kuchni prawdziwe, portugalskie potrawy. 

Najlepsze portugalskie potrawy. Restauracja Nova Alfama Tia Rosa w Alfamie
Restauracja Nova Alfama pani Tii Rosy w Alfamie

O Sophinas

R. da Madalena 50, strona na tripadvisorze

Odkrycie ostatniego dnia pobytu, położona na obrzeżach ścisłego centrum knajpka z naprawdę pysznym jedzeniem. Zjecie tu zarówno Caldo Verde, jak i napijecie się Ginijnha. Obsługa fajna, a jedzenie palce lizać. Także opcje dla wegetarian (inne niż frytki). 

Príncipe do Calhariz

Calçada do Combro 28, strona na facebooku

Jeśli jesteście bardzo głodni, to porcje w tym miejscu powinny was zaspokoić. Niewiele opcji i niezbyt smacznych dla wegetarian, ale moi mięsożerni współtowarzysze byli zachwyceni swoimi potrawami. Na stołach znajdują się przystawki, które oczywiście zostaną doliczone do Waszego dania.

Pastéis de Belém

R. de Belém 84-92, strona restauracji

To właśnie pod tym adresem zjecie te najsmaczniejsze i legendarne babeczki. Najlepiej jechać tramwajem w stronę klasztoru Hieronimitów, lokal znajduje się dokładnie po drugiej stronie ulicy i nie da się go przeoczyć. Warto też być wcześniej, by uniknąć szalonych kolejek. We wnętrzach można usiąść i zjeść smakołyki w ludzkich warunkach, albo spakować i zabrać na wynos. Polecam usiąść wewnątrz i zamówić kawę, Niebo. 

Dajcie znać w komentarzach, jeśli znacie inne fajne miejsca w Lizbonie 🙂

 

Więcej
Postów